
Farmaceuten BioNTech en Pfizer gaan de komende twee jaar nog eens 1,8 miljard coronavaccins leveren aan de lidstaten van de Europese Unie. Dat maakte voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zaterdag bekend.
De EU en het Duits-Amerikaanse farmaceutenverbond waren al enkele weken in onderhandeling, maar de deal is nu definitief beklonken.
BioNTech/Pfizer levert vanaf eind dit jaar 900 miljoen doses extra aan de EU, en vanaf 2022 nog eens 900 miljoen. Die vaccins zullen op basis van inwoneraantal evenredig over de lidstaten verdeeld worden.
Door de extra bestelling kan Nederland de komende twee jaar zeker 70 miljoen extra doses van het BioNTech/Pfizer-vaccin tegemoetzien. De
Wat mag wel en wat mag niet? De nieuwe coronamaatregelen op een rij
Vanaf volgende week maandag gaan de middelbare scholen weer open. Wel onder strikte voorwaarden. Leerlingen moeten minimaal een dag per week naar school en meer indien verantwoord. Ook zijn ze verplicht mondkapjes te dragen en anderhalve meter afstand te houden. Wie klachten heeft, moet zich laten testen en bij een positieve test in quarantaine. Ook mbo-instellingen gaan gedeeltelijk open. Alle leerlingen op alle niveaus mogen een dag in de week naar school.
Avondklok verlengd tot 15 maart, begin maart nieuw besluit
Demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zullen dat volgens de bronnen dinsdagavond bekendmaken.
Kappers en scholen onder strikte voorwaarden weer open, winkelen op afspraak
Het lijkt erop dat in elk geval de middelbare scholen vanaf maandag 1 maart weer deels opengaan. Het zou gaan om een aantal dagen per week. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Ook MBO'ers zouden weer gedeeltelijk naar school kunnen en vooral voor jongeren zouden er ruimere mogelijkheden komen om te sporten.
Avondklok blijft gewoon: ook Eerste Kamer stemt in met spoedwet
In de senaat klonk veel kritiek op de juridische onderbouwing door het kabinet, maar er tekende zich gedurende dag toch een ruime meerderheid af.
Hof doet over week uitspraak in avondklokzaak • Rechter wil 'grondig' kijken
De rechtbank in Den Haag zette dinsdag een streep door de avondklok en oordeelde dat die uitspraak direct ingaat. Volgens de Haagse rechtbank waren daar twee redenen voor. Zo vond de rechter de wet die de avondklok mogelijk moest maken ongeschikt, omdat er een soort noodwet voor is gebruikt door het kabinet. Ook vond de rechter dat onvoldoende is aangetoond dat er noodzaak voor de avondklok is.
Hoger beroep avondklok: Grote kans dat kabinet gelijk krijgt van gerechtshof
De avondklok werd door het kabinet ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer. De rechtbank oordeelde dinsdag dat de avondklok geen maatregel was waarmee niet kan worden gewacht, 'zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak'.