Eén persoon op bezoek en avondklok

Gepubliceerd op 20 januari 2021 om 15:30

Eén persoon op bezoek en avondklok | Mediafuze

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hebben woensdagmiddag tijdens de persconferentie extra coronamaatregelen bekendgemaakt. Zo is het aantal personen dat op bezoek mag komen nog verder teruggeschroefd en als het aan het kabinet ligt, komt er vanaf dit weekend een avondklok.

Bezoekers

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Avondklok

Het kabinet is voornemens een avondklok in te stellen van 20:30 uur tot 04:30 uur. Gedurende deze uren is het verboden om op straat te zijn. Er gelden enkele uitzonderingen, zo mag je bijvoorbeeld wel voor werk de straat op. Je hebt dan wel een werkgeversverklaring nodig. Deze avondklok gaat, net zoals de andere maatregelen, gelden tot en met 9 februari.

"Niemand wil een avondklok, niemand staat erbij te juichen", vertelt premier Rutte over het besluit tijdens de persconferentie. "Natuurlijk kunnen en willen we zo'n ingrijpend besluit niet nemen zonder parlementaire steun." Het is dan ook nog niet 100 procent zeker dat de avondklok er komt. Donderdagochtend wordt hierover gedebatteerd in de Tweede Kamer en bij een meerderheid gaat hij zaterdag- of zondagavond in.

Als de avondklok ingaat betekent dat ook dat supermarkten - die nu veelal tot na 20:30 uur open zijn - eerder hun deuren moeten sluiten. De hoop is dat met de avondklok en het verminderen van het aantal bezoekers thuis, het aantal contacten en daarmee besmettingen worden voorkomen.

Reisverbod

Op dit moment moet iedereen die naar Nederland reist een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur oud kunnen laten zien. Daar komt vanaf nu bij dat er ook voorafgaand aan de vlucht een sneltest moet worden gedaan.

Verder gaat het kabinet kijken of er een quarantaineplicht kan worden ingesteld van tien dagen bij aankomst in Nederland. Omdat hiervoor een wetswijziging nodig is en dat een aantal weken duurt, geldt er vanaf aanstaande zaterdag een vliegverbod vanuit landen die de meeste risico vormen. Dat gaat specifiek om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika.

Er worden enkele uitzonderingen genoemd, zoals vrachtvluchten, repatri

Begrafenis

Ook voor begrafenissen en crematies komen extra beperkingen. Zo mogen er vanaf maandag 25 januari nog maar vijftig personen aanwezig zijn. Nu is dat nog honderd.

Fieldlabs

Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.

 

Alle geplande extra maatregelen zijn hier te lezen.


Avondklok wordt gewoon gehandhaafd, hof schort vonnis rechter op

Dinsdagochtend bepaalde de rechter in een door actiegroep Viruswaarheid aangespannen zaak dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De Staat tekende hoger beroep aan en vroeg het hof daarnaast in een speciale spoedprocedure de werking van dat vonnis uit te stellen. Die procedure diende vanavond. De Staat wil dat de avondklok van kracht blijft, in elk geval totdat de zaak in hoger beroep inhoudelijk aan bod is geweest. Die zitting staat vrijdag op het programma bij het Haagse hof. Een uitspraak zal een paar dagen later volgen.Het hof zei vanavond - tijdens een chaotische zitting - dat het louter gaat om een belangenafweging. Dat van Viruswaarheid is beperkt tot een aantal dagen, meent het hof, het belang van de Staat is het voorkomen van een jojo-effect. De rechter vindt het belang van de Staat daarom zwaarder wegen. ,,En nu allemaal snel naar huis”, zei ze na de uitspraak, die rond 20.30 uur was - kort voor het (wederom) ingaan van de avondklok om 21.00 uur.

Lees meer »