
Vanaf zaterdag is het zover. Dan geldt in heel Nederland een avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur. Maar wat als je toch naar buiten moet?
Allereerst: als je binnen de uren van de avondklok zonder geldige reden toch de deur uit gaat, hangt je een coronaboete van 95 euro boven het hoofd.
Mensen die toch naar buiten moeten, bijvoorbeeld vanwege hun werk, hebben een speciale werkgeversverklaring nodig. Ook moet je altijd een eigen, persoonlijke verklaring op zak hebben. Als je je hond wilt uitlaten, heb je alleen de persoonlijke verklaring nodig.
Hoe kom ik aan een werkgeversverklaring?
Jouw werkgever bepaalt of het nodig is dat je op straat bent tijdens de avondklok. Als dat zo is, krijgt je een werkgeversverklaring. Daarnaast moet je als werknemer ook altijd een eigen verklaring op zak hebben. Je hoeft beide formulieren niet per se uit te printen, digitaal laten zien mag ook.
Kan ik als vrijwilliger ook een werkgeversverklaring krijgen?
Nee, in principe niet. Alleen als bij je vrijwilligerswerk sprake is van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende of medische hulp aan mens of dier. Ook hiervoor moet je altijd een eigen verklaring bij je hebben. In alle andere gevallen moet het vrijwilligerswerk voor 21.00 uur plaatsvinden.
Kan ik achteraf een werkgeversverklaring laten zien, bijvoorbeeld als ik met spoed word opgeroepen?
In geval van spoedoproepen weet je dat je opgeroepen kunt worden. Ook in dit geval moet je dus zowel een eigen verklaring als een werkgeversverklaring op zak hebben.
Kan ik niet gewoon zelf een werkgeversverklaring invullen?
Dat zou technisch gezien wel kunnen, maar verstandig is het niet. Als je staande wordt gehouden, kan het zijn dat je formulier gecheckt wordt bij je werkgever. Bij fraude bega je een misdrijf en dat kan je een strafblad opleveren. Bovendien zal je werkgever daar ook niet blij van worden.
Ik werk als zzp'er, kan een werkgeversverklaring voor mezelf invullen?
Ook als zzp'er moet je zowel de eigen verklaring als de werkgeversverklaring bij je hebben. Deze vul je allebei zelf in. Neem daarin ook de gegevens mee van je opdrachtgever. Heb je die niet? Vul dan je eigen gegevens in.
Ook zzp'ers die bezorgen voor bijvoorbeeld Deliveroo, Uber Eats, DHL of PostNL vullen deze verklaringen zelf in.
Alle informatie over de regels rondom de werkgeversverklaring is zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Eind mei weer uit eten? Dit is het nieuwe 'openingsplan' van het kabinet
Het stappenplan [.pdf] is een aanvulling op de 'routekaart' die sinds oktober rondgaat (hier de bijgewerkte versie van 2 februari). Daarin staat hoe de vier risiconiveaus (waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig) samenhangen met de coronamaatregelen.
Kabinet vraagt ons nog even om geduld: geen versoepelingen verwacht
Het is de verwachting dat het kabinet meer bekend zal maken over het openingsplan waar Mediafuze vorige week al over berichtte. Dit weekend werd al duidelijk dat versoepelen vanaf 21 april toch te vroeg is. De boodschap van RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens het Catshuisoverleg afgelopen zondag loog er niet om: de situatie is nu nog te zorgelijk.
Deskundigen: week later versoepelen kan écht verschil maken
Vorige week woensdag werd 21 april genoemd als mogelijke datum voor versoepelingen, gisteren verschoof die datum naar 28 april.
Hart- en kankeroperaties noodgedwongen uitgesteld
Op dit moment liggen er 787 mensen op ic's in Nederland. Het is het hoogste aantal sinds de eerste golf. Vrijdag besloot het Landelijk Netwerk Acute Zorg het totale aantal ic-bedden verder te willen opschalen, van 1450 naar 1550 bedden.
OMT-leden vrezen voor te vroege opening terrassen: 'In no time terug bij af'
"We zitten op dit moment met hoge getallen en overvolle ziekenhuizen en puur vanuit de medische kant is het nog een maand te vroeg", zegt Andreas Voss, arts-microbioloog van het Radboudumc in Nijmegen.
Kabinet wil heropening terrassen en einde avondklok vanaf 21 april
Die versoepelingen van de coronamaatregelen worden nog wel eerst voorgelegd aan het Outbreak Management Team (OMT), en zijn ook afhankelijk van hoe de besmettingscijfers zich de komende week verder ontwikkelen. Momenteel dalen die, maar de opnames in de ziekenhuizen en op de IC's lopen nog op.