
Het gerechtshof neemt een week de tijd om na te denken of de avondklok juridisch door de beugel kan. Het hof wil geen overhaaste beslissing nemen over de ingewikkelde kwestie. Tot die tijd blijft de avondklok zoals die nu is van kracht, besloot het gerechtshof.
De rechtbank in Den Haag zette dinsdag een streep door de avondklok en oordeelde dat die uitspraak direct ingaat. Volgens de Haagse rechtbank waren daar twee redenen voor. Zo vond de rechter de wet die de avondklok mogelijk moest maken ongeschikt, omdat er een soort noodwet voor is gebruikt door het kabinet. Ook vond de rechter dat onvoldoende is aangetoond dat er noodzaak voor de avondklok is.
De avondklok was daarmee meteen van de baan, maar via een turbo spoedappel wist de staat ‘s middags bij het gerechtshof af te dwingen dat de avondklok in elk geval bleef gelden tot vandaag, de dag dat inhoudelijk naar het hoger beroep wordt gekeken. De zaak bij de rechtbank in Den Haag was aangespannen door Viruswaarheid.
Boetes
Beide partijen staan vandaag dus weer tegenover elkaar. Dat het kabinet ondertussen werkt aan een Spoedwet om de avondklok ook bij een eventuele tweede juridische nederlaag in stand te houden, houdt Viruswaarheid niet tegen. ,,We willen deze overwinning graag overeind houden, al is het maar voor al die mensen die een boete kregen en al die ondernemingen die nu om 21.00 uur ‘s avonds moeten sluiten. Zo reed ik zelf na negenen bijvoorbeeld nog wel eens langs de McDrive’’, aldus advocaat Gerben van de Corput van Viruswaarheid.
De landsadvocaat haalde tijdens de zitting onderzoeken, cijfers en adviezen aan van het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) om te onderstrepen dat invoering van de avondklok echt hard nodig is om de pandemie onder controle te krijgen. De effecten zijn terug te zien in de ziekenhuisopnames en in de verspreiding van het virus, zeker nu er nieuwe meer besmettelijke varianten opduiken.
Maar volgens Viruswaarheid horen we al maanden dat donkere wolken samenpakken, alleen zijn de voorspellingen volgens hen nog nooit uitgekomen. Maar het bestrijden van ziektes mag geen excuus zijn voor het ongebreideld beperken van vrijheden, vinden zij.
Ernst Kuipers vreest voor nieuwe coronagolf door Britse variant
Het LNAZ heeft berekend wat de gevolgen van de Britse variant kunnen zijn, zodat de overheid en de zorg zich kunnen voorbereiden. De overheid gaat ervan uit dat nu 3 tot 5 procent van alle positief geteste personen de Britse variant onder de leden heeft. Die mutatie is besmettelijker dan eerdere versies van het virus.
De belangrijkste informatie over het Pfizer-vaccin op een rij
In januari hebben ziekenhuismedewerkers in de acute zorg, zoals ambulancepersoneel, het Pfizer-vaccin gekregen. Ook medewerkers van verpleeghuizen worden vanaf januari ingeënt met dit vaccin.
Britse variant coronavirus in Fries woonzorgcentrum: twee doden
Begin januari was er al sprake van een corona-uitbraak in ‘t Suyderhuys waarbij twee personen overleden. Ook werd er duidelijk dat twee mensen besmet waren met de Britse variant van het virus. Om meer duidelijkheid te krijgen besloot de GGD meer bewoners te testen.
Wat weten we nu van de Britse coronavariant?
De Britse variant werd voor het eerst in september in Engeland ontdekt. Halverwege december was deze variant al verantwoordelijk voor twee derde van de besmettingen in Londen. In Nederland loopt het aandeel mensen dat de Britse variant onder de leden heeft sinds eind vorig jaar op. Begin december werd de Britse variant hier nog maar bij ongeveer 1 procent van de mensen die positief testten op het coronavirus aangetroffen. Inmiddels is dit bij ongeveer 11 procent het geval.
Avondklok alleen nodig om bijeenkomsten jongeren tegen te gaan
"Het OMT ziet momenteel geen aanleiding de lockdown aan te scherpen", is te lezen in het document dat op maandag werd gedeeld met het kabinet. "Het OMT adviseert wel gerichte aanvullende maatregelen te nemen voor het tegengaan van bijeenkomsten van (grote) groepen jongeren."
Bewoners verpleeghuizen vanaf maandag gevaccineerd tegen coronavirus
De inwoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking worden ingeënt met het vaccin van Pfizer. Daar kan eerder mee worden begonnen doordat Nederland een extra bestelling van die vaccins heeft gedaan.