
Dierentuinen en sportverenigingen kunnen niet langer meer wachten tot ze hun deuren weer mogen openen. Ze zijn de volgende in de rij die volgens het openingsplan weer mogen versoepelen, maar afgelopen maandag besloot het kabinet daar nog zeker een week langer mee te wachten. Volgens Haagse bronnen volgt volgende week waarschijnlijk een nieuwe persconferentie; zou de tweede stap van het openingsplan binnenkort dan wél kunnen worden gezet?
Openingsplan
Demissionair minister De Jonge kondigde vorige maand tijdens de persconferentie het openingsplan aan. Bij elke stap verdwijnen coronamaatregelen, maar hoe snel dat gaat hangt af van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Stap één werd gezet op 28 april, toen de terrassen weer open mochten en de avondklok werd afgeschaft.
De tweede stap zou op z'n vroegst op 11 mei worden gezet. Dan zouden mensen bijvoorbeeld weer binnen kunnen sporten en zouden dierenparken onder voorwaarden weer open kunnen. Maar afgelopen week besloot het kabinet vanwege de hoge druk op de zorg dat het daarvoor nu nog te vroeg was. Op z'n vroegst wordt de tweede stap nu op 18 mei gezet.
'Dierentuinen kunnen veilig open'
Als het aan directeur Dirk Lips van Libéma ligt kunnen de dierenparken dan open. Libéma is de eigenaar van onder andere Safari Park Beekse Bergen en AquaZoo Leeuwarden. In een open brief en een brief die hij aanbiedt aan demissionair landbouwminister Carola Schouten schrijft hij dat de dierentuinen gecontroleerde ruimte bieden, alle hygiënemaatregelen in acht nemen en de bezoekers met tijdsloten kunnen reguleren.
Een van de voorwaarden voor Lips is wel dat bezoekers van tevoren niet moeten worden getest op het coronavirus, omdat dat voor mensen een te hoge drempel zou zijn voor een dierentuinbezoek. "En het is ook niet nodig: dierentuinen en attractieparken hebben in 2020 samen met de veiligheidsregio's, RIVM en overheid een protocol opgesteld om veilig open te kunnen. Dat werkt: er zijn geen besmettingshaarden te herleiden naar de dierenparken", stelt Lips.
'Kans op versoepelingen is klein'
Haagse bronnen lieten vrijdagmiddag echter weten dat ze de kans klein achten dat er op korte termijn verdere versoepelingen zullen plaatsvinden. Dit weekend overlegt het kabinet weer in het Catshuis over de coronamaatregelen. Naar verwachting volgt dan dinsdag een nieuwe persconferentie.
Ernst Kuipers vreest voor nieuwe coronagolf door Britse variant
Het LNAZ heeft berekend wat de gevolgen van de Britse variant kunnen zijn, zodat de overheid en de zorg zich kunnen voorbereiden. De overheid gaat ervan uit dat nu 3 tot 5 procent van alle positief geteste personen de Britse variant onder de leden heeft. Die mutatie is besmettelijker dan eerdere versies van het virus.
De belangrijkste informatie over het Pfizer-vaccin op een rij
In januari hebben ziekenhuismedewerkers in de acute zorg, zoals ambulancepersoneel, het Pfizer-vaccin gekregen. Ook medewerkers van verpleeghuizen worden vanaf januari ingeënt met dit vaccin.
Britse variant coronavirus in Fries woonzorgcentrum: twee doden
Begin januari was er al sprake van een corona-uitbraak in ‘t Suyderhuys waarbij twee personen overleden. Ook werd er duidelijk dat twee mensen besmet waren met de Britse variant van het virus. Om meer duidelijkheid te krijgen besloot de GGD meer bewoners te testen.
Wat weten we nu van de Britse coronavariant?
De Britse variant werd voor het eerst in september in Engeland ontdekt. Halverwege december was deze variant al verantwoordelijk voor twee derde van de besmettingen in Londen. In Nederland loopt het aandeel mensen dat de Britse variant onder de leden heeft sinds eind vorig jaar op. Begin december werd de Britse variant hier nog maar bij ongeveer 1 procent van de mensen die positief testten op het coronavirus aangetroffen. Inmiddels is dit bij ongeveer 11 procent het geval.
Avondklok alleen nodig om bijeenkomsten jongeren tegen te gaan
"Het OMT ziet momenteel geen aanleiding de lockdown aan te scherpen", is te lezen in het document dat op maandag werd gedeeld met het kabinet. "Het OMT adviseert wel gerichte aanvullende maatregelen te nemen voor het tegengaan van bijeenkomsten van (grote) groepen jongeren."
Bewoners verpleeghuizen vanaf maandag gevaccineerd tegen coronavirus
De inwoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking worden ingeënt met het vaccin van Pfizer. Daar kan eerder mee worden begonnen doordat Nederland een extra bestelling van die vaccins heeft gedaan.