
De Europese Unie neemt vanaf juni geen AstraZeneca-vaccins meer af. Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) bevestigde zondag dat de contracten niet verlengd worden.
AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.
Het bedrijf heeft tot nu toe slechts 30 miljoen van de beloofde 120 miljoen doses aan de EU geleverd. De Brits-Zweedse farmaceut zegt dit jaar slechts 70 miljoen van de volgende 180 miljoen beloofde doses te kunnen leveren.
De Europese Commissie heeft de farmaceut inmiddels aangeklaagd, omdat het bedrijf leveringscontracten niet nakomt en ook geen redelijk plan zou hebben om überhaupt op tijd te kunnen leveren.
De EU is hoe dan ook op zoek naar andere, mogelijk doelmatigere vaccins. Zaterdag werd bekend dat de EU de komende twee jaar nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech zal ontvangen.
Het nieuwe contract met de Duits-Amerikaanse vaccinontwikkelaar wees er al op dat de EU meer inzet op het vaccin van Pfizer.
Ernst Kuipers vreest voor nieuwe coronagolf door Britse variant
Het LNAZ heeft berekend wat de gevolgen van de Britse variant kunnen zijn, zodat de overheid en de zorg zich kunnen voorbereiden. De overheid gaat ervan uit dat nu 3 tot 5 procent van alle positief geteste personen de Britse variant onder de leden heeft. Die mutatie is besmettelijker dan eerdere versies van het virus.
De belangrijkste informatie over het Pfizer-vaccin op een rij
In januari hebben ziekenhuismedewerkers in de acute zorg, zoals ambulancepersoneel, het Pfizer-vaccin gekregen. Ook medewerkers van verpleeghuizen worden vanaf januari ingeënt met dit vaccin.
Britse variant coronavirus in Fries woonzorgcentrum: twee doden
Begin januari was er al sprake van een corona-uitbraak in ‘t Suyderhuys waarbij twee personen overleden. Ook werd er duidelijk dat twee mensen besmet waren met de Britse variant van het virus. Om meer duidelijkheid te krijgen besloot de GGD meer bewoners te testen.
Wat weten we nu van de Britse coronavariant?
De Britse variant werd voor het eerst in september in Engeland ontdekt. Halverwege december was deze variant al verantwoordelijk voor twee derde van de besmettingen in Londen. In Nederland loopt het aandeel mensen dat de Britse variant onder de leden heeft sinds eind vorig jaar op. Begin december werd de Britse variant hier nog maar bij ongeveer 1 procent van de mensen die positief testten op het coronavirus aangetroffen. Inmiddels is dit bij ongeveer 11 procent het geval.
Avondklok alleen nodig om bijeenkomsten jongeren tegen te gaan
"Het OMT ziet momenteel geen aanleiding de lockdown aan te scherpen", is te lezen in het document dat op maandag werd gedeeld met het kabinet. "Het OMT adviseert wel gerichte aanvullende maatregelen te nemen voor het tegengaan van bijeenkomsten van (grote) groepen jongeren."
Bewoners verpleeghuizen vanaf maandag gevaccineerd tegen coronavirus
De inwoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking worden ingeënt met het vaccin van Pfizer. Daar kan eerder mee worden begonnen doordat Nederland een extra bestelling van die vaccins heeft gedaan.