Braziliaanse coronavariant aangetroffen in Nederland

Gepubliceerd op 29 januari 2021 om 15:50

Braziliaanse coronavariant aangetroffen in Nederland | Mediafuze

Een Braziliaanse coronavariant met drie zorgwekkende mutaties is recentelijk vastgesteld in Nederland, meldt het RIVM vrijdag. Donderdag werd al bekend dat een andere coronavariant uit Zuid-Amerika, met één zorgwekkende mutatie, was gesignaleerd in Brabant. Ook één Gelderlander blijkt dit type virus bij zich te dragen.

De zogeheten P1-virusstam is aangetroffen in Amsterdam, bij twee personen die recentelijk naar Brazilië waren afgereisd. De mutatie kwam aan het licht tijdens bron- en contactonderzoek. De virusvariant wordt normaliter vooral gesignaleerd rondom de afgelegen Braziliaanse miljoenenstad Manaus.

Het is niet duidelijk hoeveel personen in contact zijn geweest met de twee reizigers uit de regio van Amsterdam. Het RIVM meldt dat nader onderzoek uitgevoerd wordt. De personen in Brabant die in aanraking kwamen met de andere Braziliaanse coronavariant, de zogenoemde P2-virusstam, zijn recentelijk niet in het Zuid-Amerikaanse land geweest. De GGD onderzoekt hoe zij het virus hebben opgelopen.

Experts maken zich zorgen om de coronavarianten in Zuid-Amerika, omdat de virusmutaties overeenkomsten tonen met de Zuid-Afrikaanse variant. Ze zijn mogelijk besmettelijker en ten minste twee vaccins lijken minder bescherming te bieden dan aanvankelijk verwacht tegen de mutaties. De vaccins worden alsnog effectief geacht.

Het kabinet besloot medio januari op advies van de experts een vliegverbod naar het werelddeel in te stellen, om verdere verspreiding van de mutaties te voorkomen. Dat vliegverbod ging deze week van kracht, maar de coronavarianten zijn eerder deze maand al aangetroffen.

'Uitbraak van Braziliaanse variant in Europa is vrij zeldzaam'

Een uitbraak van een Braziliaanse variant is in Europa nog vrij zeldzaam, schreef NRC donderdag. In Nederland maken experts zich momenteel vooral zorgen over de Britse coronavariant, die besmettelijker is dan het 'oorspronkelijke' coronavirus. Momenteel zou ruim een op de drie Nederlanders die positief test besmet zijn geraakt met de Britse coronavariant, in februari loopt dat aandeel waarschijnlijk verder op naar de helft.

Experts van het OMT verwachten dat door de aanwezigheid van virusmutaties de druk op het gezondheidssysteem opnieuw zal toenemen, met meer opnames en sterfgevallen tot gevolg. Een derde coronagolf werd al eerder "onafwendbaar" genoemd.


Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer »

De avondklok komt er, alleen een half uurtje later. Dit staat je te wachten

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, zo staat op de site van de Rijksoverheid met alle maatregelen. Voor mensen die van hun werkgever de straat op moeten, is een uitzondering gemaakt op de avondklok. Zij moeten een Werkgeversverklaring avondklok bij zich dragen, waarin staat dat hun werk buitenshuis essentieel is voor het bedrijf. De werkgever bepaalt zelf of dat wel of niet nodig is, de overheid komt daarbij niet aan te pas voor een beoordeling.

Lees meer »

Eén persoon op bezoek en avondklok

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Lees meer »