
Vanaf zaterdag is het zover. Dan geldt in heel Nederland een avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur. Maar wat als je toch naar buiten moet?
Allereerst: als je binnen de uren van de avondklok zonder geldige reden toch de deur uit gaat, hangt je een coronaboete van 95 euro boven het hoofd.
Mensen die toch naar buiten moeten, bijvoorbeeld vanwege hun werk, hebben een speciale werkgeversverklaring nodig. Ook moet je altijd een eigen, persoonlijke verklaring op zak hebben. Als je je hond wilt uitlaten, heb je alleen de persoonlijke verklaring nodig.
Hoe kom ik aan een werkgeversverklaring?
Jouw werkgever bepaalt of het nodig is dat je op straat bent tijdens de avondklok. Als dat zo is, krijgt je een werkgeversverklaring. Daarnaast moet je als werknemer ook altijd een eigen verklaring op zak hebben. Je hoeft beide formulieren niet per se uit te printen, digitaal laten zien mag ook.
Kan ik als vrijwilliger ook een werkgeversverklaring krijgen?
Nee, in principe niet. Alleen als bij je vrijwilligerswerk sprake is van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende of medische hulp aan mens of dier. Ook hiervoor moet je altijd een eigen verklaring bij je hebben. In alle andere gevallen moet het vrijwilligerswerk voor 21.00 uur plaatsvinden.
Kan ik achteraf een werkgeversverklaring laten zien, bijvoorbeeld als ik met spoed word opgeroepen?
In geval van spoedoproepen weet je dat je opgeroepen kunt worden. Ook in dit geval moet je dus zowel een eigen verklaring als een werkgeversverklaring op zak hebben.
Kan ik niet gewoon zelf een werkgeversverklaring invullen?
Dat zou technisch gezien wel kunnen, maar verstandig is het niet. Als je staande wordt gehouden, kan het zijn dat je formulier gecheckt wordt bij je werkgever. Bij fraude bega je een misdrijf en dat kan je een strafblad opleveren. Bovendien zal je werkgever daar ook niet blij van worden.
Ik werk als zzp'er, kan een werkgeversverklaring voor mezelf invullen?
Ook als zzp'er moet je zowel de eigen verklaring als de werkgeversverklaring bij je hebben. Deze vul je allebei zelf in. Neem daarin ook de gegevens mee van je opdrachtgever. Heb je die niet? Vul dan je eigen gegevens in.
Ook zzp'ers die bezorgen voor bijvoorbeeld Deliveroo, Uber Eats, DHL of PostNL vullen deze verklaringen zelf in.
Alle informatie over de regels rondom de werkgeversverklaring is zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.
De Jonge: pas beschermd als we werkend vaccin hebben
Wat betreft het vaccin zijn afspraken gemaakt met zes ontwikkelaars. De Jonge: We zullen een vaccin pas inzetten als alle testfases goed doorlopen zijn. En als uit toelating van het medicijnenagentschap blijkt dat het effectief en veilig is, dat is een absolute voorwaarde.
Rutte: coronaregels wat versoepeld, maar gedeeltelijke lockdown blijft gelden
Volgens Rutte zijn de huidige cijfers nog altijd te hoog. Er is ruimte voor verbetering, denk aan supermarkten en andere winkels en in de opvolging van het advies om thuis te werken. Daarom blijft de horeca gesloten en zijn evenementen nog altijd verboden. Vandaag bleek dat het coronavirus weer aan een opleving bezig is.
Vanaf december mag testen ook zonder klachten
De Jonge: En dat testen zonder klachten doe je op dag vijf, na het laatste contact. Tot die vijfde dag blijf je binnen. Als je op de vijfde dag negatief test, wordt de quarantaine beëindigd.
Bereidheid tot vaccineren gedaald tot 60 procent
In juni gaf nog bijna driekwart (73 procent) van de ondervraagden aan bereid te zijn zich te laten vaccineren, zodra er een vaccin beschikbaar zou zijn. In september was dat nog 65 procent en sindsdien nam de bereidwilligheid verder af, naar 60 procent in november.
Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen van het kabinet |03-11-2020|
Het algemene advies van het kabinet is om zoveel mogelijk thuis te blijven. "Ga dus in je eentje naar de supermarkt en niet winkelen voor de lol. Vraag jezelf steeds af: moet ik echt naar buiten?", aldus premier Mark Rutte.
Kabinet komt met nog meer extra maatregelen, dit kunnen we verwachten |03-11-2020|
De scholen in basis- en middelbaar onderwijs blijven voorlopig wel open. Ook de sportscholen hoeven de deuren niet te sluiten, maar groepslessen mogen niet meer.