Dit moet je regelen als je toch naar buiten moet tijdens de avondklok

Gepubliceerd op 22 januari 2021 om 14:00

Dit moet je regelen als je toch naar buiten moet tijdens de avondklok | Mediafuze

Vanaf zaterdag is het zover. Dan geldt in heel Nederland een avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur. Maar wat als je toch naar buiten moet?

Allereerst: als je binnen de uren van de avondklok zonder geldige reden toch de deur uit gaat, hangt je een coronaboete van 95 euro boven het hoofd.

Mensen die toch naar buiten moeten, bijvoorbeeld vanwege hun werk, hebben een speciale werkgeversverklaring nodig. Ook moet je altijd een eigen, persoonlijke verklaring op zak hebben. Als je je hond wilt uitlaten, heb je alleen de persoonlijke verklaring nodig.

Hoe kom ik aan een werkgeversverklaring?

Jouw werkgever bepaalt of het nodig is dat je op straat bent tijdens de avondklok. Als dat zo is, krijgt je een werkgeversverklaring. Daarnaast moet je als werknemer ook altijd een eigen verklaring op zak hebben. Je hoeft beide formulieren niet per se uit te printen, digitaal laten zien mag ook.

Kan ik als vrijwilliger ook een werkgeversverklaring krijgen?

Nee, in principe niet. Alleen als bij je vrijwilligerswerk sprake is van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende of medische hulp aan mens of dier. Ook hiervoor moet je altijd een eigen verklaring bij je hebben. In alle andere gevallen moet het vrijwilligerswerk voor 21.00 uur plaatsvinden.

Kan ik achteraf een werkgeversverklaring laten zien, bijvoorbeeld als ik met spoed word opgeroepen?

In geval van spoedoproepen weet je dat je opgeroepen kunt worden. Ook in dit geval moet je dus zowel een eigen verklaring als een werkgeversverklaring op zak hebben.

Kan ik niet gewoon zelf een werkgeversverklaring invullen?

Dat zou technisch gezien wel kunnen, maar verstandig is het niet. Als je staande wordt gehouden, kan het zijn dat je formulier gecheckt wordt bij je werkgever. Bij fraude bega je een misdrijf en dat kan je een strafblad opleveren. Bovendien zal je werkgever daar ook niet blij van worden.

Ik werk als zzp'er, kan een werkgeversverklaring voor mezelf invullen?

Ook als zzp'er moet je zowel de eigen verklaring als de werkgeversverklaring bij je hebben. Deze vul je allebei zelf in. Neem daarin ook de gegevens mee van je opdrachtgever. Heb je die niet? Vul dan je eigen gegevens in.

Ook zzp'ers die bezorgen voor bijvoorbeeld Deliveroo, Uber Eats, DHL of PostNL vullen deze verklaringen zelf in.

Alle informatie over de regels rondom de werkgeversverklaring is zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.


Lockdown met drie weken verlengd

De winkels die geen levensmiddelen verkopen, mogen vanaf 10 februari wel open voor het afhalen van bestelde spullen. Als de besmettingscijfers blijven dalen, zal het demissionaire kabinet ook de avondklok afschaffen. Besluitvorming daarover volgt eind deze week.

Lees meer »

De belangrijkste informatie over het AstraZeneca-vaccin op een rij

Volgens de recentste vaccinatieplanning krijgen volwassenen met een medische indicatie vanaf half februari het AstraZeneca-vaccin. In deze groep vallen volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) in ieder geval de risicogroepen voor ernstige COVID-19 die de Gezondheidsraad in november heeft genoemd. Dit zijn de volgende groepen:

Lees meer »

Braziliaanse coronavariant aangetroffen in Nederland

De zogeheten P1-virusstam is aangetroffen in Amsterdam, bij twee personen die recentelijk naar Brazilië waren afgereisd. De mutatie kwam aan het licht tijdens bron- en contactonderzoek. De virusvariant wordt normaliter vooral gesignaleerd rondom de afgelegen Braziliaanse miljoenenstad Manaus.

Lees meer »