
De routekaart van het kabinet, die Nederland in coronatijd meer houvast moet geven, is flink op de schop gegaan. Het kabinet komt met een nieuwe versie die nu ook een weg terug aangeeft. Duidelijk daarbij is dat zelfs aan het mildste risiconiveau hevige beperkingen kleven.
De oude en de nieuwe routekaart zijn niet goed met elkaar te vergelijken. Het kabinet gebruikt in de nieuwste versie andere grenzen dan voorheen. Het kabinet mikt meer dan eerder op regionale ingrepen. Of de routekaart aan duidelijkheid heeft gewonnen, is nog maar de vraag.
De kaart geeft wel een idee van in welke volgorde er versoepelen komen. In eerste instantie gaat dat bijvoorbeeld om het openen van de kappers, sportscholen en middelbare scholen. Daarna volgen bijvoorbeeld de restaurants, bioscopen, theaters en musea, met een maximum aantal bezoekers.
Pas in de daaropvolgende fase mogen de kroegen weer open, maar uiterlijk tot middernacht. In de laatste fase mogen amateursporters ook weer wedstrijden spelen. De maximale groepsgrootte en het aantal bezoekers thuis loopt tijdens het versoepelen op van 2 naar 4, tot 6 en uiteindelijk 8.
Indicatoren
Voorlopig is daar nog geen sprake van, omdat Nederland nog steeds in het niveau ’zeer ernstig’ zit. Om een stap omlaag te kunnen gaan en dus coronamaatregelen te kunnen versoepelen moeten vier indicatoren omlaag: het aantal positieve testen per 100.000 inwoners per regio, het aantal ziekenhuisopnames per 1 miljoen inwoners per regio per week, het aantal landelijke ic-opnames gedurende twee weken en het aantal ziekenhuisopnames landelijk per dag gedurende twee weken.
Het versoepelen zal ook stap voor stap gaan als de cijfers een lager niveau rechtvaardigen. Dus niet alle nieuwe maatregelen in één keer doorvoeren, maar voorzichtiger.
Hoever we van een stap omlaag zitten, is moeilijk te bepalen. Het coronadashboard van het kabinet komt niet goed overeen met de indicatoren die in de nieuwe coronaroutekaart worden genoemd. Bovendien gaat de routekaart voorlopig nog niet in, nu de onzekerheid door de Britse variant van het coronavirus nog groot is.
Nog steeds ingrijpende beperkingen
Op het mildste door het kabinet uitgedokterde niveau gelden nog steeds ingrijpende beperkingen. Dat niveau wordt pas gehaald als er landelijk gedurende twee weken minder dan drie ic-opnames per dag worden vastgesteld en het aantal positieve testen per 100.000 inwoners in een regio beneden de 35 komt te liggen.
Mochten we dat niveau behalen dan mogen er nog steeds geen grote feestjes thuis worden gegeven: maximaal acht bezoekers per dag over de vloer, is het advies. Thuiswerken word nog steeds geadviseerd, alcohol mag niet na middernacht worden verkocht, horeca moet om middernacht dicht, laatste inloop om 23 uur ’s avonds.
Als we in de laagste niveaus komen, kan er ook per regio versoepeld worden. Maar die beslissingen worden wel op landelijk niveau genomen. Wanneer we alle maatregelen, inclusief de basisregels zoals de 1,5 meter afstand, kunnen loslaten, staat niet in de routekaart. Dat wordt te zijner tijd een politieke beslissing.
Eind mei weer uit eten? Dit is het nieuwe 'openingsplan' van het kabinet
Het stappenplan [.pdf] is een aanvulling op de 'routekaart' die sinds oktober rondgaat (hier de bijgewerkte versie van 2 februari). Daarin staat hoe de vier risiconiveaus (waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig) samenhangen met de coronamaatregelen.
Kabinet vraagt ons nog even om geduld: geen versoepelingen verwacht
Het is de verwachting dat het kabinet meer bekend zal maken over het openingsplan waar Mediafuze vorige week al over berichtte. Dit weekend werd al duidelijk dat versoepelen vanaf 21 april toch te vroeg is. De boodschap van RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens het Catshuisoverleg afgelopen zondag loog er niet om: de situatie is nu nog te zorgelijk.
Deskundigen: week later versoepelen kan écht verschil maken
Vorige week woensdag werd 21 april genoemd als mogelijke datum voor versoepelingen, gisteren verschoof die datum naar 28 april.
Hart- en kankeroperaties noodgedwongen uitgesteld
Op dit moment liggen er 787 mensen op ic's in Nederland. Het is het hoogste aantal sinds de eerste golf. Vrijdag besloot het Landelijk Netwerk Acute Zorg het totale aantal ic-bedden verder te willen opschalen, van 1450 naar 1550 bedden.
OMT-leden vrezen voor te vroege opening terrassen: 'In no time terug bij af'
"We zitten op dit moment met hoge getallen en overvolle ziekenhuizen en puur vanuit de medische kant is het nog een maand te vroeg", zegt Andreas Voss, arts-microbioloog van het Radboudumc in Nijmegen.
Kabinet wil heropening terrassen en einde avondklok vanaf 21 april
Die versoepelingen van de coronamaatregelen worden nog wel eerst voorgelegd aan het Outbreak Management Team (OMT), en zijn ook afhankelijk van hoe de besmettingscijfers zich de komende week verder ontwikkelen. Momenteel dalen die, maar de opnames in de ziekenhuizen en op de IC's lopen nog op.