Nieuwe bijtelling auto 2019

De bijtelling voor een auto in 2019 verloopt volgens nieuwe regels, een nieuw stelsel. De grootste verandering van deze autobelasting is de aanpassing van het tarief voor de volledig elektrische auto die duurder is dan 50.000 euro, waaronder de Tesla. Zeg maar de nul-emissie auto's met batterij. Voor wie elektrisch rijdt kan dit in 2019 een fors hogere autotaks betekenen, voor de Belastingdienst is dit nieuwe stelsel van autobelastingen de manier om het belastingstelsel te vereenvoudigen en stabieler te maken. In 2019 geldt voor een nieuwe plug-in auto een bijtellingspercentage van 22 procent. De bijtelling wordt minder afhankelijk van de co2 uitstoot van uw auto in 2019.

Lees meer »

Fiscale toeslagen 2016, 2017: nieuw belastingstelsel Wiebes

Welke fiscale toeslagen zijn er in 2016 en 2017 met het nieuw belastingstelsel van het kabinet Rutte en vooral Wiebes, ook als u 65+ bent, wat de gevolgen van een hervorming? Voor de vier inkomensafhankelijke toeslagen kunt u nu nog bij de Belastingdienst terecht, maar het moet echt eenvoudiger worden met een herzien belastingstelsel. Voor u en voor de Belastingdienst zelf. Voor de de zorgtoeslag, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Toets tot die tijd altijd zelf op hoeveel toeslagen u recht hebt. Wat zijn de bedragen en voorwaarden voor een toeslag? Kijk door alle veranderingen van het belastingstelsel heen. Het maximaal toegestaan inkomen wordt lager in 2016, 2017 en 2018 en ook uw vermogen telt mee. Daar staat in 2016 een belastingverlaging tegenover. Het kabinet wil voor de middeninkomens het belastingtarief verlagen van 42 procent naar 40 procent.

Lees meer »

Betalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalen

Betalingsproblemen kunnen zich voordoen als u een toeslag zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget of de kinderopvangtoeslag moet terugbetalen. Vooral de kinderopvangtoeslag is een probleem, daarom wordt aan een wijziging gedacht waarbij de toeslag niet meer aan de ouder maar de instelling wordt betaald. De toeslagen zijn gebaseerd op veronderstellingen die gedurende het jaar kunnen veranderen en daardoor kan het helaas gebeuren dat u te veel vooruit hebt ontvangen. Sluit dan een persoonlijke betalingsregeling toeslagen af met de Belastingdienst om de toeslagen geleidelijk terug te kunnen betalen. Voorkomen dat u moet terugbetalen is nog beter, maar dat lukt helaas niet altijd. U kunt ook zelf online een toeslag stopzetten of aanpassen zodat de kans op bijbetalen of terugbetalen kleiner wordt.

Lees meer »

Voorlopige aanslag 2019 inkomstenbelasting

U wilt uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 aanvragen, wijzigen of stoppen? Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting kan betekenen dat u belasting moet betalen over 2019 (belastingnadeel), maar ook dat u belastinggeld terug krijgt van de belastingdienst (belastingvoordeel). De voorlopige aanslag of maandelijkse teruggave is gebaseerd op de aanslag inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Als u recht hebt op een maandelijkse teruggave moet u zo snel mogelijk de voorlopige aanslag invullen, want dan hebt u snel uw geld op uw rekening. Digitaal aangifte doen of op papier. Bij geld terugvragen spreken we over een maandelijkse voorlopige teruggaaf 2019, een vooraftrek van de loonbelasting. Let goed op het gevolg van een bijbaan of andere extra inkomsten, want dat kan een aanpassing van de voorlopige teruggaaf of voorlopige aanslag betekenen.

Lees meer »

Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2019

Welke specifieke zorgkosten, medicijnen en ziektekosten zijn in 2019 fiscaal aftrekbaar bij uw belastingaangifte? Van welke hulpmiddelen, reiskosten ziekenbezoek en behandelingen zijn de kosten een fiscale aftrekpost bij uw aangifte inkomstenbelasting 2019 of uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 en hoeveel krijgt u dan terug van de Belastingdienst? Veel uitgaven zijn niet meer aftrekbaar maar voor een chronisch zieke of gehandicapte zijn er nog allerlei fiscale mogelijkheden om nog iets van de gemaakte zorgkosten terug te krijgen in 2019. Maak optimaal gebruik van de fiscale aftrek van zorgkosten 2019.

Lees meer »

Aftrekpost kosten levensonderhoud kind 2015 afgeschaft

De aftrekpost kosten levensonderhoud kind is afgeschaft in 2015. Tot 2015 kon u elk kwartaal een forfaitair bedrag aftrekken voor uw kind of kinderen. De kantonrechter hield tot 2015 ook met deze fiscale aftrek rekening om te bepalen hoeveel alimentatie u kunt betalen. Wat zijn de gevolgen voor uw aangifte inkomstenbelasting 2015 en 2016, uw kind en uw toeslagen. Kunt u de kinderalimentatie hierdoor zelf verminderen? U gaat er immers ook op achteruit.

Lees meer »

Aftrek studiekosten 2018 en 2019 en scholingsuitgaven

In 2017, 2018 en 2019 kunnen studiekosten en scholingsuitgaven nog fiscaal aftrekbaar zijn, in 2020 niet meer. Stel uw studie dus niet uit, maar haal hem naar voren. Wat zijn de voorwaarden om via deze belastingaftrek geld van de Belastingdienst te krijgen voor uw studie en scholing? De aftrek studiekosten en scholingsuitgaven staat onder druk, maar in 2017, 2018 en 2019 kunt u wellicht nog van deze aftrek gebruik maken. Hebt u recht op studiefinanciering met studievoorschot, dan wordt het waarschijnlijk een ander verhaal. Het regeerakkoord van Rutte 3 spreekt over de invoering van een individuele leerrekening.

Lees meer »

Drempelinkomen en verzamelinkomen inkomstenbelasting

Uw drempelinkomen berekenen in 2016, 2017 of 2018, uw verzamelinkomen berekenen en het belastbaar inkomen box 1 bepalen en berekenen. Allemaal belangrijk bij uw aangifte inkomstenbelasting. Wie bepaalde giften wil aftrekken van de inkomstenbelasting of bij de belastingaangifte specifieke zorgkosten als aftrekpost wil opvoeren, komt al snel het drempelinkomen tegen. Bruto inkomen en netto zijn bekende begrippen, maar voor het drempelinkomen is dat anders. Wat betekenen dus het drempelinkomen, het verzamelinkomen en belastbaar inkomen? En telt het vakantiegeld ook mee?

Lees meer »

Toetsingsinkomen 2017 en 2018 berekenen

De hoogte van het toetsingsinkomen 2017 en 2018 zijn zeer belangrijk voor het toekennen een toeslag in 2017 en 2018 en het berekenen van de hoogte van de toeslag. Zowel bij een aanvraag voor de zorgtoeslag 2018, huurtoeslag 2018, huursubsidie of het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag, wordt door de Belastingdienst de hoogte van uw inkomen getoetst. Hoe kunt u dit toetsinginkomen zelf kunt berekenen, voor u en uw toeslagpartner? Verwar het toetsingsinkomen niet met het modaal inkomen. Ook belangrijk is te weten wat de Belastingdienst onder een toeslagpartner verstaat en of dat inkomen wordt meegeteld. Uw jaaropgaaf geeft ook het fiscaal inkomen aan.

Lees meer »

Belastingaangifte 2017 en 2018 inkomstenbelasting

U moet uw belastingaangifte 2017 inkomstenbelasting (inkomen 2016) uiterlijk op 1 mei 2017 indienen bij de belastingdienst, de belastingaangifte 2018 op 1 mei 2018. Een uitstel van de belastingaangifte 2017 of 2018 is mogelijk tot uiterlijk september 2017 respectievelijk 2018. Via de inkomstenbelasting wordt de inkomstenbelasting over het jaar verrekend met de betaalde loonbelasting, de voorlopige aanslag of de maandelijkse teruggave. Moet u door de belastingaanslag belasting bijbetalen of krijgt u geld terug? Let op de aftrekposten en belastingtips 2017 en 2018.

Lees meer »

Inkomstenbelasting 2017 & belastingtarieven en schijven

Wat zijn de tarieven inkomstenbelasting 2017, met de bijbehorende belastingschijven 2017 en de heffingskortingen. Op welke heffingskortingen hebt u recht in 2017? Als u dat weet, weet u ook of uw loonstrookje er in 2017 op vooruit gaat. In veel gevallen zal dat zo zijn. Door een andere vermogensbelasting zal de bijtelling bij uw inkomen lager zijn, wat weer belasting scheelt. Ouderen zullen weinig last hebben van de ouderenkorting die in 2016 nog eenmalig werd verhoogd en in 2017 wordt verhoogd naar 1292 euro. Hoeveel loonbelasting gaat u betalen in 2017 als u 65+ bent?

Lees meer »

Voorlopige aanslag 2018 inkomstenbelasting (teruggave)

In de voorlopige aanslag 2018 staat hoeveel inkomstenbelasting u terugkrijgt, waarop u recht hebt of hoeveel u moet betalen. De belastingdienst kan op grond van uw belastingaangifte 2017 u een voorlopige aanslag sturen voor 2018. Dit gebeurt als u waarschijnlijk in 2018 belasting moet bijbetalen en minder belasting over 2018 terugkrijgt. Maar u kunt in 2017 of 2018 ook zelf een voorlopige aanslag inkomstenbelasting invullen als u denkt dat u te veel loonbelasting betaalt. Een teruggave wordt maandelijks gedaan. Vanaf half november 2017 krijgt u de beschikking van de voorlopige aanslag 2018. U kunt de teruggave ook stopzetten of wijzigen als u denkt dat u te veel terug krijgt of als zich in 2018 wijzigingen in uw persoonlijke situatie voordoen. Let erop dat in de voorlopige aanslag fouten kunnen zitten (eigenwoningforfait en belastingtarief eerste schijf). Hebt u voor 1 mei belastingaangifte inkomstenbelasting gedaan, dan krijgt u voor 1 juli geld terug of moet u bijbetalen.

Lees meer »